Els Amics de la Música de Lloret organitzen una marató de música per a la restauració de l’orgue de l’església

Deixa un comentari

Juny 16, 2015 per Teatre de Lloret

El dissabte dia 20 oferiran més de 12 hores seguides de música a la plaça de l’Església

L’Associació Amics de la Música de Lloret engega una campanya de mecenatge per restaurar i recuperar l’orgue de l’església parroquial de Sant Romà, un instrument de gran valor històric que data de l’any 1930. Sota el lema Música per un tub, el dissabte 20 de juny, des de les 11 del matí fins a les 12 de la nit, es faran petits concerts de forma ininterrompuda de diferents artistes a la plaça de L’Església. Han triat aquesta data perquè l’endemà, 21 de juny, es commemora el Dia de la Música.
L’entitat instal•larà un piano de cua a la plaça de l’Església i, amb l’acompanyament d’altres instruments i cant, s’aniran succeint actuacions musicals durant tot el dia. La marató acabarà a última hora de la nit amb una audició de sardanes a càrrec de la Bisbal Jove. És l’audició del cicle Sardanes a Lloret, que per a l’ocasió es trasllada a la plaça de l’Església.
A més dels concerts, els assistents podran pujar al primer pis de l’església a veure l’orgue perquè durant tot el dia s’han programat visites guiades. També hi haurà l’oportunitat de fer-se soci de l’entitat i fer un donatiu per a la restauració, o bé, apadrinar un tub per una quantitat de diners.

L’orgue de l’església parroquial de Lloret
L’orgue lloretenc és un dels pocs que es va salvar durant la Guerra Civil. Construït l’any 1930 per l’orguener italià Silvio Puggina, que també va construir l’orgue dels presbiteri del monestir de Montserrat, el va inaugurar el cèlebre compositor vinculat a Lloret Joan Baptista Lambert.
Amb l’esclat de la Guerra Civil, va estar a punt de ser destruït durant l’incendi i el saqueig de l’església parroquial, però gràcies a la intervenció d’alguns lloretencs es va salvar. El van desmuntar i, l’any 1940, el mateix orguener el va tornar a muntar.

L’orgue de la parròquia és d’estil post-romàntic i sonoritat simfònica. Consta de més de 1.400 tubs repartits dins el moble de dos cossos corresponent a cadascun dels tres teclats, dos de mans i un de peus. Al llarg de la seva història no ha patit cap transformació que alterés les seves característiques originals. És un dels dos únics orgues de Silvio Puggina que s’han conservat en estat original i dels pocs orgues completament pneumàtics que han subsistit a Catalunya. Tota la nomenclatura dels registres i diferents accessoris està impresa en català, fet poc habitual en l’època de la seva construcció.
Amb el pas del temps l’orgue s’ha deteriorat tant que no és viable el seu funcionament sense una restauració a fons. Cal fer-hi una intervenció acurada per recuperar-lo perquè té una maquinària altament complexa.

Campanya de mecenatge
L’Associació Amics de la Música de Lloret va néixer ara fa dos anys, el 2013, amb la finalitat de restaurar l’orgue. Tenen en marxa un projecte que consta de tres fases:
1. Canvi de motor. Amb un pressupost de 6.688 €, ja s’ha completat i pagat.
2. Restauració de la consola. Necessita un pressupost de 30.835 €. Aquesta fase actualment està en curs. Fins ara s’han pagat 14.011 €.
3. Restauració de l’interior. Pressupostat en 159.404 €. Pendent de realitzar.
Fins ara, per recollir diners per poder finançar el projecte, l’entitat ha organitzat concerts, trobades musicals i altres actes. Però a partir d’ara necessiten un suport més ampli. Per això, el proper 20 de juny, durant la celebració de la Primera Marató de la Música, engegaran una campanya de mecenatge. El portaveu de l’entitat, Joan Pau Romaní, ha fet una crida a la ciutadania perquè s’impliqui i col•labori en aquest projecte. Romaní assegura: Sols, no podem fer front a la quantitat; per això, cal que tots els lloretencs i lloretenques ens impliquem per poder recuperar un element molt valuós del nostre patrimoni històric. Així, totes les persones que apadrinin un tub de l’orgue tindran una placa commemorativa a l’interior de l’església. Segons Romaní: A mesura que anem aconseguint els diners, anirem restaurant l’orgue amb l’objectiu de poder gaudir de nou de la seva magnífica sonoritat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

PSICOSI DE LES 4.48

Lloret Espai Off - Tardor 201629/10/2016
El Lloret Espai Off programa espectacles en espais no convencional. Psicosi de les 4.48 tindrà lloc al Puntet (Av.de Vidreres, 58).

Teatre de Lloret


El Teatre de Lloret us dona la benvinguda al seu bloc! Estigueu sempre connectats i atents a les últimes novetats del Teatre!

Butlletí

Rep novetats al teu correu electrònic

Rep novetats al teu correu electrònic

Localitza’ns (Av. Vila de Tossa, 7)

Aparcaments

%d bloggers like this: